OPERA HOUSE
КОНКУРС ЗА НОВА СГРАДА НА ПЛОВДИВСКАТА ОПЕРА
ЛОКАЦИЯ : БУЛ.МАРИЦА , ПЛОВДИВ
ПЛОЩ : 21 250 КВ.М
ИДЕЕН ПРОЕКТ
opera-house-plovdiv_competition proposal_0001
ОПЕРАТА Е ФОРМА НА ТЕАТРАЛНО ИЗКУСТВО, В КОЕТО МУЗИКАТА ИМА ВОДЕЩА РОЛЯ, А ТЕАТЪРЪТ Е МЯСТОТО, В КОЕТО ВСИЧКО Е ВЪЗМОЖНО. МЯСТОТО, В КОЕТО ИЛЮЗИИТЕ СЕ СЪЗДАВАТ. ТОВА Е СГРАДАТА, В КОЯТО ДВЕ ГРАНИЦИ - РЕАЛНОСТ И ИЛЮЗИЯ, СЕ СБЛЪСКВАТ, СМЕСВАТ И ПРЕМИНАВАТ НЕЗАБЕЛЯЗАНО.  
 
ТОЧНО ТАКАВА ГРАНИЦА  Е И ПРОСТРАНСТВОТО ЗАД ПЛОЩАД СЪЕДИНЕНИЕ. ОТ ЕДНАТА МУ СТРАНА НЕЖНАТА, ХАРМОНИЧНА  РЕКА, А ОТ ДРУГАТА ГРУБАТА, ТВЪРДА  ЗЕМЯ. ОЩЕ ПОВЕЧЕ САМИЯТ ПАМЕТНИК НА СЪЕДИНЕНИЕТО, КОЙТО СЕ НАМИРА НА ПЛОЩАДА ПРЕД СГРАДАТА, ЧРЕЗ СВОИТЕ ФОРМИ ИЗРАЗЯВА ПРЕПЛИТАНЕТО НА ДВЕТЕ НАЧАЛА - МЪЖКОТО И ЖЕНСКОТО. 
 
 ПРОЕКТЪТ ЧЕРПИ ВДЪХНОВЕНИЕ ТОЧНО ОТ ТЕЗИ МЕТАФОРИ. НАМИРАЙКИ СЕ НА СВОЕБРАЗНА ГРАНИЧНА ЛИНИЯ ТЕРЕНЪТ Е СЛАБА ЗОНА, МЯСТО НА КОЕТО ЖЕНСКОТО НАДДЕЛЯВА НАД МЪЖКОТО ДЕФОРМИРА ГО И ПО ТОЗИ НАЧИН НА ПОВЪРХНОСТТА НА РЕАЛНОТО СЕ РАЗКРИВА ЕДИН ДРУГ НОВ СВЯТ, ЕДИН НЕПОЗНАТ СВЯТ - СВЕТЪТ НА МЕЧТИТЕ .ВСЕКИ МОЖЕ ДА НАДНИКНЕ В НЕГО, НО ПРЕДВАРИТЕЛНО ТРЯБВА ДА СЕ ИЗГУБИ , ДА ЗАБРАВИ СВОЯТА РЕАЛНОСТ И ДА ОСТАВИ МЕЧТИТЕ ДА ГО ВОДЯТ.  ЕДНО ЛУТАНЕ, КОЕТО ЩЕ ГО ОТВЕДЕ В НОВ СВЯТ.
opera-house-plovdiv_competition proposal_sketch
opera-house-plovdiv_competition proposal_site_plan
opera-house-plovdiv_competition proposal_0002